• darkblurbg

Weisessies coacht mensen en organisaties om het beste uit zichzelf te halen. Samen zijn en werken met paarden haalt mensen op een natuurlijke wijze uit hun dagelijkse routines. In de wei tussen de paarden worden vragen of thema's onderzocht met activiteiten en opstellingen. Het paardenveld zorgt voor open ruimte (holding space) en een anker in het hier en nu.

Wat is de kracht van Weisessies?

Weisessies werkt met paarden

Paarden zijn experts in het lezen van lichaamstaal en heel gevoelig voor het gedrag en de belevingswereld van de andere paarden en mensen in de kudde. Paarden kennen geen 'ik', maar alleen een 'wij'. Zonder oordeel of verwachtingen staan ze in contact met wat er in essentie speelt. Hun reacties zijn altijd gericht op (herstel van) balans en verbinding en het innemen van de juiste plek binnen de kudde of het systeem.

Weisessies werkt systemisch

Patronen en dynamieken binnen systemen kunnen je soms vleugels geven, maar ze kunnen ook hardnekkig zijn en verandering in de weg staan. Paarden voelen dat feilloos aan en geven de mensen inzicht in - vaak onbewuste - oorzaken en mogelijke oplossingen. De paardenkudde werkt dan als de metafoor voor het systeem zoals een organisatie, bedrijf, team of familie.

Weisessies werkt ervaringsgericht

De mensen kunnen inzichten en oplossingsrichtingen tijdens een weisessie tussen de paarden zélf waarnemen, testen en ervaren. Vragen kunnen gaan over zakelijke of persoonlijke kwesties, zoals leiderschap, succes, weerstand, burn-out etc. Onbewuste oorzaken of gedragingen komen in beeld. Een bewustwordingsproces dat leidt tot (persoonlijke) ontwikkeling en dat na de weisessie door blijft werken. Het maakt mensen en organisaties vitaler en levenskrachtiger.

Team Weisessies:

Vanaf 2010 begeleid ik mensen met behulp van paarden, om het beste uit zichzelf en hun organisaties te halen. Samen met vijf paarden vorm ik het team Weisessies. Wij werken buiten in een natuurlijke omgeving met veel privacy.

Als kind speelde ik graag buiten in de natuur en droomde ik van een eigen paard. Op deze vakantiefoto in de bossen van de Harz ben ik zes jaar en helemaal in mijn element. Mijn liefde voor het buitenleven en voor dieren is altijd gebleven. Mijn droom als kind leef ik nu al jaren op een mooie plek in het buitengebied van Noord-Limburg. 

Mijn opleidingen tot paardencoach heb ik gevolgd bij het Educatief Centrum Keulseweg en bij Bureau Wind. Bij het Hellinger Instituut in Groningen ben ik opgeleid tot organisatie- en familie-opsteller.

Mijn kwaliteit is om in alle rust en betrokkenheid een weisessie tussen de paarden te begeleiden, waarbij de vraag van de klant centraal staat. Interventies van de paarden en de interacties tussen de paarden en de deelnemers brengen in beeld wat er wezenlijk speelt. En wat minstens zo belangrijk is: de deelnemers ervaren het zelf.

Samen buiten werken met paarden haalt het beste in mensen naar boven. Zélf waarnemen en ervaren maakt mensen bewust en geeft nieuwe inzichten. Dat stimuleert ontwikkeling en groei. Ik sta open voor samenwerking met andere consultants en professionals om mensen en organisaties vooruit te helpen met het ontwikkelen van hun kwaliteiten, producten en diensten.

 

De paardenkudde:

Lorinda

Lorinda is een KWPN-merrie, dochter van de hengst Goodtimes en moeder Hacinda, die ook haar hele leven bij ons is geweest. Lorinda is in 1993 geboren op de Venweg in Grashoek. Inmiddels is ze een oude wijze dame op een respectabele leeftijd van 29 jaar. Ze een vuurpaard, hoogsensitief met een lijntje naar boven en gaat het liefst haar eigen gang. Ze kan het goed met de andere paarden vinden, in het bijzonder met Jetske, die haar steun en toeverlaat is. Tijdens de coachsessies weet ze precies aan te geven waar het om gaat. Ze komt snel tot de kern en haar aanwijzingen zijn meestal vrij direct. Soms drukt ze met haar neus letterlijk op de feiten.

 

Jetske T.

Jetske is een Friese stermerrie van 19 jaar. In maart 2018 is ze bij ons gekomen omdat Lorinda na het overlijden van haar moeder Hacinda zich steeds eenzamer werd. Jetstke werd door een faillissement te koop aangeboden. Haar toenmalige eigenaar vond gelukkig dat ze vanwege haar fijne karakter een goede plek verdiende. Jetske kwam, zag en overwon. Ze vond direct haar plek als de alfa-merrie in de paardenkudde. Ze is super geaard en vindt alles interessant, vooral als het met eten te maken heeft want dat is haar grote hobby. Ze is een 'no-nonsense' paard en heel duidelijk in haar aanwijzingen vanuit het paardenveld. Ze is goudeerlijk, heeft een groot hart en overziet alles tijdens een weisessie. 

 

Charlotte van de Bosrank

Charlotte van stal De Bosrank is een vosbonte Shetland merrie van 13 jaar. Lotje - want zo noemen wij haar - coacht al 9 jaar met veel plezier mee. Ze heeft een hart van goud en brengt vooral de moederenergie in de kudde. Ze doet precies datgene wat nodig is, niet meer en niet minder en in die zin is ze echt een 'aardetype'. Lotje is dan wel de kleinste van alle paarden, maar ze staat hoog in de rangorde van de paardenkudde. Toen Jetske in de kudde kwam was zij degene die aangaf dat ze eerst haar plek moest verdienen, maar al snel accepteerde ze haar en ze zijn inmiddels dikke maatjes. Lotje is de moeder van Glenn.

 

Glenn van de Venweg

Glenn is de 9-jarige zoon van Lotje en in 2013 geboren bij ons de Venweg. Het was verbazingwekkend hoe Glenn toen als piepklein veulentje al zijn mannetje stond tussen de grote paarden in de kudde. Doordat Lotje hem en de andere paarden haar vertrouwen gaf hoorde Glenn er gelijk bij. Glenn is een zachtaardige en gevoelige Shetland ruin (gecastreerde hengst). Glenn is een 'watertype' dat graag eerst de kat uit de boom kijkt omdat dingen soms gewoon eng zijn. Maar nieuwsgierig als hij is komt hij graag kennismaken met de mensen die de wei in komen. Zijn rol als coachpony neemt hij heel serieus en hij is heel zorgzaam voor de mensen die zijn hart weten te raken.

 

Jimmy

Jimmy is een 8 jarige zwarte Shetland ruin en in 2014 als veulentje alleen bij de kudde gekomen. Door zijn geweldige opgeruimde karakter ging dat gelijk goed en werd hij snel in de kudde opgenomen. Jimmy is speels en ondeugend en heeft altijd een goed humeur. Hij is een vuurpaard en een echte gangmaker. Daarmee houdt hij vooral zijn maatje Glenn goed in beweging, die twee hebben geregeld speelkwartier. Hoewel Jimmy in feite de benjamin van de kudde is, heeft hij inmiddels zijn plek ingenomen als de 'leidende hengst'. Hij voelt zich zeer verantwoordelijk voor zowel de mensen als de paarden van 'zijn' kudde.