• darkblurbg

Weisessies werkt met paarden

Paarden zijn prooidieren en leven al miljoenen jaren in kuddeverband. Vanuit hun overlevingsmechanisme staat de vitaliteit en het voortbestaan van de kudde altijd voorop. Daardoor zijn ze experts in het lezen van de lichaamstaal en het welbevinden van hun kuddegenoten en het scannen van de omgeving. Ze kennen weinig 'ik' en bovenal een 'wij' (en een 'wei' natuurlijk). Paarden oordelen niet, ze projecteren niet en ze hebben geen dubbele agenda's. Ze altijd objectief en nooit kwalijk-nemend. 

Weisessies werkt systemisch

Tijdens een weisessie worden de mensen onderdeel van de paardenkudde. De vragen of thema's die zij inbrengen of (onbewust) met zich mee brengen worden daarmee onderdeel van een krachtig systeem. De paarden lezen onmiddellijk hoe het met hun kuddegenoten en dus ook de mensen gesteld is. Hoe kunnen wij samen overleven? Als er iets niet in orde of niet in balans is, dan brengen ze dat in beeld door te bewegen, te harmoniseren of te herstellen. Hun interventies altijd staan ten dienste van het grotere geheel en het welbevinden van hun kuddegenoten.

Weisessies werkt ervaringsgericht

Paarden brengen mensen op een natuurlijke manier bij hun gevoel. Datgene wat op onbewust niveau speelt wordt tijdens een weisessie letterlijk in beeld gebracht. De deelnemers zien een ruimtelijke weergave van hun thema of van een situatie waarin ze terecht zijn gekomen. Ze kunnen interventies van de paarden en oplossingsrichtingen zelf waarnemen, ervaren en testen. Daarmee worden andere hersengebieden geactiveerd dan wanneer een thema of situatie wordt besproken en beredeneerd. Inzichten en ervaringen uit een weisessie werken door en zijn helend.

Team Weisessies:

Vanaf 2009 begeleid ik mensen met behulp van paarden om het beste uit zichzelf en hun organisaties te halen. Samen met onze paarden vorm ik het team Weisessies. Wij werken op onze eigen locatie in Noord Limburg, in een rustige, natuurrijke omgeving met veel privacy.

Als kind was ik gek op dieren en speelde ik graag buiten. Met alle honden in de buurt ging ik wandelen en ik droomde van een eigen paard. Op deze foto ben ik vijf jaar, samen met mijn vriendje Tommie en helemaal in mijn element. Mijn liefde voor het buitenleven en voor dieren is altijd gebleven. Mijn droom als kind met een hond en met paarden leef ik nu al meer dan dertig jaar op een mooie plek in het buitengebied van Grashoek. 

Na een periode van ziekte in 2008 besloot ik mijn hart te volgen. Ik had een drukke baan als procesmanager van ruimtelijke ontwikkelingen bij een grote gemeente en zat voornamelijk in mijn hoofd. Het contact met onze paarden en andere dieren en met de natuur was ik geleidelijk aan kwijtgeraakt. Mijn lichaam gaf mij aan dat ik terug moest naar waar ik als kind zo blij van werd. De opleidingen tot intuïtief coach bij IMC Mens-ontwikkeling en paardencoach bij het Educatief Centrum Keulseweg brachten mij terug bij mijn gevoel, bij de dieren en de natuur. Dat voelde als heel worden en thuiskomen!

De systemische verdiepingsslag als paardencoach heb ik gemaakt bij de Windopleiding. Bij het Hellinger Instituut in Groningen ben ik opgeleid tot organisatie- en familieopsteller. Op het gebied van systemisch werk heb ik verschillende workshops, trainingen en masterclasses gevolgd en neem ik deel aan intervisie. Verder ben ik registervertrouwenspersoon bij de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV).

In 2011 startte ik mijn praktijk Weisessies, waarin ik mijn passie voor het systemisch werken met mensen en paarden kan leven. Mijn ervaring met het managen van ruimtelijke processen en als vertrouwenspersoon zet ik nu in voor de ontwikkelingsprocessen van mensen en organisaties. Een opstelling is immers ook een ruimtelijke weergave van een innerlijk proces. Het is mijn kwaliteit om in alle rust en betrokkenheid een weisessie te begeleiden en om de onderstroom zichtbaar te maken. Vanuit het niet-weten in een veilige omgeving samen onderzoeken waarbij alles er mag zijn. Interventies van de paarden brengen in beeld wat er wezenlijk speelt. En die zijn altijd in het belang van de vitaliteit van mensen en organisaties.

Samen buiten werken met paarden haalt het beste in mensen naar boven. Zélf waarnemen en ervaren maakt mensen bewust en stimuleert ontwikkeling en groei. Ik sta open voor samenwerking met andere consultants en professionals om mensen en organisaties vooruit te helpen met hun persoonlijke en zakelijke ontwikkeling.

 

 

De paardenkudde:

Oet

Oet is een Friese merrie van 19 jaar. Samen met haar Friese vriendin Saar is zij in september 2023 naar Grashoek gekomen en heeft hier inmiddels haar draai wel gevonden. Oet is een echt ‘aarde’ paard. Ze is rustig en gemakkelijk in de omgang. Ze kan het prima vinden met de andere paarden in de kudde en raakt niet snel van slag. Tijdens de weisessies vormt Oet een stabiele factor binnen de kudde. Ze is heel zorgzaam, voelt de energie goed aan en brengt in wat nodig is. Ze helpt de mensen om te goed aarden en zet ze in hun kracht. Soms moeten we er opletten dat ze niet te veel voor anderen gaat zorgen ten koste van zichzelf.

 

Saar

Saar is een Friese merrie van 17 jaar. Ze is in Ierland geboren en haar Ierse roots drukken ongetwijfeld een stempel op haar – voor een Friezin - vrij temperamentvolle karakter. Samen met Oet heeft zij in 2023 haar plek helemaal mogen innemen binnen de kudde en kan ze het prima vinden met onze Shetlandpony’s, vooral met Glenn. Saar heeft een groot energieveld en imponeert graag. Ze zet zich voor 200% in tijdens de weisessies en wil dan graag alles regelen. Saar kan de mensen die in haar kudde komen een heldere spiegel voorhouden. Wanneer de boodschap begrepen wordt laat ze dat direct zien. Dan is ze tevreden en toont ze zich zorgzaam en respectvol.

 

Charlotte van de Bosrank

Charlotte van stal De Bosrank is een vosbonte Shetland merrie van 15 jaar. Lotje was 4 jaar en drachtig van Glenn toen ze ons team kwam versterken en sindsdien coacht ze met plezier en toewijding mee. Ze heeft een hart van goud en brengt vooral de moederenergie in de kudde en in de weisessies. Maar in de eerste plaats eet ze graag en doet ze precies datgene wat nodig is, niet meer en niet minder. In die zin is ze echt een 'aarde-paard'. Lotje is dan wel de kleinste van alle paarden, maar ze staat hoog in de rangorde van de paardenkudde. Als het nodig is geeft ze duidelijk haar grenzen aan, ook richting de grote paarden. Wie nieuw in de kudde komt moet eerst zijn of haar plek verdienen.

 

Glenn van de Venweg

Glenn is de 11-jarige zoon van Lotje en in 2013 geboren bij ons op de Venweg. Het was verbazingwekkend hoe Glenn als piepklein veulentje zijn mannetje stond tussen de grote paarden in de kudde. Doordat Lotje hem en de andere paarden haar vertrouwen gaf hoorde Glenn er gelijk bij. Glenn is een zachtaardige en zorgzame Shetland ruin (gecastreerde hengst). Glenn is een 'watertype' dat graag eerst de kat uit de boom kijkt (omdat dingen soms gewoon 'eng' zijn). Maar nieuwsgierig als hij is komt hij graag kennismaken met de mensen die de wei in komen. Hoewel hij wat kleiner is, is ravotten met Jimmy een van zijn favoriete bezigheden. Maar hij staat ook graag in alle rust bij zijn grote Friese vriendinnen.

 

Jimmy

Jimmy is een 10-jarige zwarte Shetland ruin en in 2014 als veulentje alleen bij de kudde gekomen. Door zijn geweldige opgeruimde karakter ging dat gelijk goed en werd hij snel in de kudde opgenomen. Jimmy is speels, ondeugend en heeft altijd een goed humeur. Hij is een vuurpaard en een echte gangmaker. Daarmee houdt hij vooral zijn maatje Glenn goed in beweging, die twee hebben geregeld speelkwartier. Hoewel Jimmy in feite de benjamin van de kudde is, heeft hij inmiddels zijn plek ingenomen als de 'leidende hengst'. Hij heeft een groot hart wat maakt dat hij de mensen en paarden die nieuw in de kudde komen snel accepteert. En hij voelt zich verantwoordelijk voor zowel de mensen als de paarden binnen 'zijn' kudde.

 

In memoriam

 

Lorinda

Lorinda was een KWPN-gefokte merrie, de dochter van Hacinda en de hengst Goodtimes. In 1993 is ze bij ons geboren op de Venweg in Grashoek en eind 2023 hebben wij haar op de respectabele leeftijd van 30 jaar weer moeten laten gaan. Ze was authentiek, eigenzinnig en bepaalde graag zelf wat ze wel of niet wilde. Maar vol liefde voor 'haar' mensen en graag bereid om voor je te werken. Als hoogsensitief paard had ze een 'lijntje naar boven'. Tijdens de weisessies bracht ze dan ook vaak informatie van de andere zijde en de voorouders in, zowel van de mensen als vanuit het paardenveld. Lorinda wist altijd direct aan te geven waar het om ging en drukte soms letterlijk met haar neus op de feiten.

 

Jetske T.

Na het overlijden van ons moederpaard Hacinda kwam Jetske in 2018 naar Grashoek omdat we een maatje voor Lorinda zochten. Jetske was onze eerste Friese merrie met een geweldig fijn karakter en een hart van goud. Ze voelde zich direct thuis in de kudde en werd de steun en toeverlaat voor Lorinda en de pony’s. Jetske was een 'no-nonsense paard', overzag alles tijdens de weisessies en was duidelijk in haar aanwijzingen. Ze bracht veel aardse energie in de kudde en vormde daarmee een sterk paardenveld voor de weisessies. Helaas moesten wij haar in 2023 vanwege een ernstige koliek veel te vroeg laten inslapen en het team mist haar enorm. Maar de energie van Jetske blijft - samen met die van Lorinda - voelbaar in het paardenveld.

 

Hacinda

Hacinda mag met recht de 'Founding Mother' van Weisessies genoemd worden. Een fantastische KWPN-merrie, zorgzaam, goudeerlijk en met een groot hart voor alle mensen en paarden die in haar leven zijn geweest. In 1989 kwam ze als veulen bij ons. Ze is bij ons gebleven tot haar overlijden in 2016 en heeft alles met ons meegemaakt. Naar de keuring gegaan, moeder geworden van Lorinda, dressuurwedstrijden gereden, buitenritten gemaakt en het begin meegemaakt van de paardencoaching. Ze was niet alleen een moeder voor Lorinda, maar ook voor mij. Intuïtief liet zij mij altijd weten wat wel of niet te doen. Na mijn eerste opstelling liet zij mij duidelijk weten om hier verder mee te gaan.

 

Zirocco

En tenslotte, last but not least: Zirocco, onze ‘Founding Father’ van Weisessies. Als 6-jarige KWPN-ruin kwam hij in 1987 ons leven binnengewandeld. Ons eerste paard die ons vrijwel alles van het leven en werken met paarden heeft bijgebracht. Altijd fris en alert tijdens de vele buitenritten die wij met hem gemaakt hebben. Met Zirocco voorop kwamen we overal. Altijd bereidwillig om zijn beste beentje voor te zetten. Geduldig en super betrouwbaar voor ons als onervaren paardenhouders en ruiters. Met Zirocco, Hacinda en Lorinda ben ik in 2009 begonnen met mijn eerste paardencoachsessies.